Socker- och glutenfri morotskaka
Provlagade ett recept på morotskaka som visade sig vara supergott, ända minus var frostingen som sket sig totalt, vi serverade med vispgrädde blandat med kvarg och vaniljpulver, inte speciellt gott faktiskt, lovar att exprimentera fram en grym cream cheese frosting inom en snar framtid.
Du behöver
55g smält smör
1 tsk vaniljpulver
2 små morötter, rivna i minsta storleken på rivhjärnet
3 ägg
2,5-3 msk stevia/sukrin/sockerersättning
en nypa salt
2 tsk kanel, gärna lite rågade
2,75 dl mandelmjöl, grovmalet, helst egenmalt
1 dl turkisk yoghurt
1,5 msk bakpulver
knappt 1 tsk fiberhusk
Sätt ugnen på 175° och smöra en ugnsfast form.
Blanda vaniljpulver med det smälta smöret.
Blanda mandeljmöl med kanel och bakpulver i en separat skål.
Vispa ägg, sockerersättning och salt fluffigt med antingen elvisp eller i en kitchenAid, sistnämnda är att föredra!
Klicka i turkiska yoghurten och mjölblandningen, vispa runt lite.
Skala och riv morötterna och lägg sedan ner dem i smeten och blanda ordentligt.
Häll smeten i formen och grädda i ugnen i cirka 25 minuter.
Doftar ljuvligt och smakar underbart, låt kakan svalna innan ni brer på frosting, eller vispa grädde fluffigt och blanda ner vaniljpulver och servera vid sidan av. Att blanda ner grovrivna morötter i frostingen/grädden är nog gott.
I originalreceptet blandades cream cheese, smör, creme fraiche och sockerersättning till frosting, smakade rent ut sagt skit, testa inte ens. Originalrecept från lchfrecept.com