Bröd i gryta
Här kommer en variant på vårat favoritbröd, är jättesimpelt att göra och blir supergott!
10 dl vetemjöl special
5 dl vatten
ca 0,5 tsk torrjäst (helst något mer)
2 tsk salt
Färsk rosmarin
0,5 dl linfrön
1 dl solroskärnor
1 dl pumpakärnor
Gör såhär
Blanda mjöl med salt och jäst. Tillsätt vattnet och arbeta ihop en deg (degen ska vara klibbig). Blanda ner rosmarin, linfrön, solrosfrön och pumpakärnor. Det är att föredra att använda sig av en hushållsassistent (vi har en kitchenAid). Brödet ska jäsa mellan 12-18 timmar vilket gör det perfekt att göra en sats antingen på kvällen eller innan man går till jobbet. När det är dags att grädda brödet stoppar du in en ugnssäker gryta med lock (vi har en le creuset gryta som är grym) amtidigt som du sätter ugnen på 230°. När ugnen är klar är även grytan varm, precis som den ska vara, smäll ut degen på en ordentligt mjölad bänk och forma degen något rund, vänd den i mjölet innan du lägger ner den i grytan. Stoppa in grytan i ugnen med lock i 30 minuter, när 30 minuter har gått tar du av locket och låter brödet stå kvar i ytterligare en kvart. Låt brödet svalna och ät förfan.
Svårare än så är det inte!