LCHF-vänlig smörgstårta
I helgen hade Micaelas syster studentmottagning och givetvis skulle det serveras smörgåstårta, en gluten-/kolhydrat-/laktosbomb men inte blev vi bittra för det. Det går faktiskt att göra en egen smörgåstårta utan gluten och laktos.
Förlåt för den hemska bilden, hade nog druckit lite för mycket prosecco. Fult dekorerad ser den även ut att vara, JÄVLA SKIT.
Till själva bördet behöver du
6 ägg
250g keso
ca 2 dl mandelmöl
1 msk fiberhusk
1-1,5 msk bakpulver
2 nypor salt
Sätt ugnen på 200°.
Knäck äggen i en bunke och tillsätt keson. Mixa till en slät smet med en stavmixer. Blanda ner de torra ingredienserna, tillsätt fiberhusken sist. Låt stå 5 minuter. Bred ut degen på en bakplåtspappersklädd plåt, platta ut med blöta händer till degen är jämn och i en jämn rektangulär form. in i ugnen ca 10 minuter.
Dela brödet i tre längder och låt svalna.
Tips: Gör brödet ett par dagar innan smörgåstårtan ska serveras, blir inte lika stressigt då.
Fyllning
1 burk kräftstjärtar
500g créme fraîche
ca 1 dl majonnäs
1 burk röd caviar
dill
salt och peppar
Hacka kräftorna, spar några till garnering. Blanda créme fraîche med majonnäs, tänk på att röran ska vara ganska fast så våga tillsätt majonnäs - tänk bara på att smaka av. Släng i käftor, dill och caviar, blanda ordentligt. Smaka av med salt och peppar och ev. mer majonnäs om konsistensen känns för rinnig.
Vi blev för stressade och glömde blanda ner caviar i röran, istället dekorerade vi tårtan med caviar vilket också går himla bra!
Garnering
Skivad gurka och tomat
Röd caviar och kräftor
dill
Alla vet väl hur man bygger en smörgåstårta?
- Lägg lite bakplåtspapper på en bricka eller kör direkt på ett serveringsfat.
- Börja med ett bröd, man kan skära bort lite av översta lagret på brödet för att de lättare ska "suga in" röran. Gör det på alla direkt, blir mycket enklare så.
- Smeta på ordentigt med röra
- Lägg på en till brödskiva
- Addera ännu mer röra, bli inte ledsen om röran rinner ut lite på kanterna, det är bara charmigt.
- På med sista brödskivan.
- Smäll på resterande röra och smeta den även runt kanterna.
Tips: Låt stå under natten/ett dygn innan den serveras, då hinner röran tränga igenom bröden och tårtan blir mycket godare/saftigare.
Garnera tårtan precis innan servering, vi satte gurka runt kanterna direkt för att stoppa röran som var lite för rinning för att stanna på plats.