En trevlig söndagsmiddag
Vi bjöd över lite gäster här igår och bestämde oss för att vara lite tokiga, hur ofta blir man bjuden på hel kyckling i ugn liksom? Tror det är ganska ovanligt, åtminstone inom våra familjer. Receptet vi utgick från tillagades under fredagens nyhetsmorgon, men såklart gjorde vi om receptet utefter vad vi gillar.
Du behöver (för 6-8 personer)
2 hela, färska, kycklingar
3 citroner
3 normalastora lökar
2 zucchinis(?)
2 vitlöksklyftor
salt, peppar och olja
vitlök- och chilismör
100g smör, rumsvarmt
6 vitlöksklyftor
1 chili, ta bort nästan alla "kärnor"
salt och peppar
Tillbehör
1 stor sötpotatis
olja eller smör, salt och peppar
Börja med att göra smöret:
Pressa vitlöksklyftorna och finhacka chilin, blanda ihop med smöret, att använda gaffel är smart. Salta och peppra och låt stå i kylskåpet ett par timmar.
Drygt två timmar innan middagen ska serveras:
Sätt ugnen på 230°. Skala potatisen och skär i stavar, häll olja eller smör i en ugnssäker form. Släng i potatisarna, salta och peppra och blanda runt i fettet. Stoppa in i ugnen drygt 30 minuter, till potatisen blivit mjuk och mumsig. Potatisen tas ut innan du stoppar in kycklingen, lägg på folie så håller de värmen.
Kyckling
När sötpotatisen gått halva tiden tar du ur kycklingarna ur kylen samt smöret och ställer i rumstemperatur ca 10 minuter. Tag fram en stor plåt och lägg i ett bakplåtspapper, häll på olja. Skölj zucchinisarna och skär dem i stavar, klyfta lökarna och citronerna. Skär två snitt längs låren på kycklingarna och smör dem sedan med smör runtom samt under skinnet. Lägg en vitlöksklyfta i vardera kyckling, fyll på med citron och lök. Lägg zucchini, resterande citron- och lökklyftor på plåten och ställ sedan kycklingarna på grönsakerna. Stoppa in plåten i mitten av ugnen i 50 minuter.
Låt stå i 15 minuter innan servering.
Vi serverade med wasabidressing, curry och äppelmajonnäs samt beasås. Blev uppskattat och gott!