spenatpaj
Ibland tar maten slut, ibland orkar man inte laga mat och därför ser vi alltid till att ha paj och/eller pizza (som vi gjort själva såklart!) i frysen. I och med flytten till nya lägenheten och en jävla massa jobb och fix har vi inte haft tid att fylla på frysen med färdigrätter. Dagen till ära blev det en spenatpaj med mozzarellatäcke.
Pajskal
1 dl pofiber
1/2 dl vispgrädde
1/2 msk fiberhusk
1/2 tsk bakpulver
75g smör
1 ägg
Sätt ugnen på 200°.
Blanda alla ingredienser till en fast deg, pressa ut den i pajformen, att ha blöda händer är ett hett tips. Detta är himla jobbigt och frustrerande då degen i princip vägrar fylla ut formen men tillslut gick det bra. En fördel är väl att använda en pajform i mindre storlek än "standard". Picka skalet med en gaffel (gammal vana) och förgrädda i ugn 10 minuter.
Spenatfyllningen
450-500g hackad, fryst spenat
1/2 burk creme fraiche
8 skivor skinka
salt och peppar
riven parmesanost
250g mozzarella
Tina spenaten några minuter i varmt vatten. Stek den i en torr stekpanna på hög värme tills nästan allt vatten försvunnit, salta, peppra och släng i skinkan som du tärnat. Sänk temperaturen och stek lite till innan du tillsätter creme fraiche. Riv i parmesan, när du tycker fyllningen fått en bra konsistens fyller du pajskalet och lägger på skivad mozzarella.
Stoppa in pajen i ugnen i 20 minuter. Längre kan eventuellt behövas.
Pajen blev rätt liten och platt, att göra dubbelt recept (både pajskal och fyllning) i en form med avtagbar kant kan rekommenderas. Det ska i alla fall vi göra nästa gång!
Obs: mozzarellan behöver inte dubblas, den täcker pajen gott och väl ändå!