beztamatbloggen.blogg.se

Äntligen har vi (Gustav och Mikkis) skapat en blogg där vi kan publicera recept på all trevlig och otrevlig mat vi lagar, efterfrågan på recept till Mikkis jävla instagrambilder har fått effekt. Hoppas ni gillar bloggen (egentligen bryr vi oss inte, har bara tröttnat på att skriva ner recept på papper).

Superenkelt bröd

Publicerad 2013-02-27 18:22:32 i Bröd,

Hej
Har varken haft tid eller ork att baka bröd denna vecka men att gå och köpa en limpa för 30 spänn på ICA som är torr och tråkig ville vi fan inte göra så det vara bara att googla fram ett recept på "snabbt och enkelt bröd" och börja baka utifrån grundreceptet.
 
Du behöver
25g jäst (eller 6g torrjäst /halva påsen)
3 dl vatten 37° (43-45° om du använder torrjäst)
2 msk olivolja
2 dl grahamsmjöl
ca 5,5 dl vetemjöl (330g) väg helt om ni äger en köksvåg
1 tsk salt
1 dl pumpakärnor
 
Gör såhär
Mät upp alla ingredienser i kannor, skålar eller vad ni vill så länge allt är färdiguppmätt.
Blanda jäst och vatten. Tillsätt olja och grahamsmjöl, låt hushållsassistenten arbeta degen och häll i mjölet under tiden, häll inte i allt på en gång, ingen vill ha en torr limpa. Sist häller du i salt och pumpakärnor, arbeta degen i fem minuter. Låt degen jäsa övertäckt på en varm och dragfri plats.
När degen jäst färdigt delar du den i två delar på en mjölad arbetsyta, forma två baguetter som du placerar på en plåt klädd i bakplåtspapper. Skåra limporna med en vass kniv och täck dem med en bakduk, låt jäsa i 20 minuter. Nu sätter du ugnen på 250° så den hinner bli varm. När andra jäsningen är klar gräddar du bröden mitt i ugnen i 12 minuter, låt bröden svalna på galler invirade i bakduk.
bröd
 
Såhär trevliga blev våra limpor, jag tror det fungera utmärkt att göra minibaguetter av degen också om man skulle föredra det, att blanda i t.ex. färsk rosmarin och andra fröer fungerar nog fin fint det med.
 
 

En enkel måndagsmiddag

Publicerad 2013-02-25 18:50:00 i kött, middag,

Korv med heta linser
4 portioner
 
1 stor gullök, hackad
1 vitlöksklyfta, hackad
1 röd chili
olivolja att steka i
1 röd paprika, tärnad (vilken färg som helst går bra)
2 burkar skalade tomater (400g)
2,5 dl vatten
3 dl röda linser, sköljda
2 tärningar grönsaksbuljong
salt
(ev en klick sambal oelek om man vill ha lite extra hetta)
 
Korv: du väljer själv vad som faller dig i smaken, en kryddig korv är att föreslå vi valde ICA BBQ korv jalapeno, blev supergott.
 
Till servering
Turkisk yoghurt
morotsstavar och cocktailtomater
 
 
Gör såhär
Hacka, lök, vitlök, paprika och chili, skölj linserna. stek lök och vitlök ett par minuter i en kastrull, de ska inte få färg. Häll i paprika, chili, tomater, vatten, linser och smula ner buljongtärningarna. Smaka av med salt (och ev. sambal) och låt koka i 10 minuter på svag värme.
 
Stek korven i olja, vi pickade hål i våra, annars går det bra att skära snitt i korven eller dela den i skivor.
 
 

Bröd i gryta

Publicerad 2013-02-21 20:52:00 i Bröd,

Här kommer en variant på vårat favoritbröd, är jättesimpelt att göra och blir supergott!
 
10 dl vetemjöl special
5 dl vatten
ca 0,5 tsk torrjäst (helst något mer)
2 tsk salt
Färsk rosmarin
0,5 dl linfrön
1 dl solroskärnor
1 dl pumpakärnor
 
Gör såhär
Blanda mjöl med salt och jäst. Tillsätt vattnet och arbeta ihop en deg (degen ska vara klibbig). Blanda ner rosmarin, linfrön, solrosfrön och pumpakärnor. Det är att föredra att använda sig av en hushållsassistent (vi har en kitchenAid). Brödet ska jäsa mellan 12-18 timmar vilket gör det perfekt att göra en sats antingen på kvällen eller innan man går till jobbet. När det är dags att grädda brödet stoppar du in en ugnssäker gryta med lock (vi har en le creuset gryta som är grym) amtidigt som du sätter ugnen på 230°. När ugnen är klar är även grytan varm, precis som den ska vara, smäll ut degen på en ordentligt mjölad bänk och forma degen något rund, vänd den i mjölet innan du lägger ner den i grytan. Stoppa in grytan i ugnen med lock i 30 minuter, när 30 minuter har gått tar du av locket och låter brödet stå kvar i ytterligare en kvart. Låt brödet svalna och ät förfan.
Svårare än så är det inte!

Välkomna

Publicerad 2013-02-21 20:21:00 i Allmänt,

Hejhej

Äntligen har vi fått tummen ur röven och skapat en blogg. Tog två månader att spåna fram ett namn och vi är fortfarande inte nöjda men detta får duga. Nu är tanken att vi ska publicera recepten till maten vi lagar, får se hur det går.

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela