beztamatbloggen.blogg.se

Äntligen har vi (Gustav och Mikkis) skapat en blogg där vi kan publicera recept på all trevlig och otrevlig mat vi lagar, efterfrågan på recept till Mikkis jävla instagrambilder har fått effekt. Hoppas ni gillar bloggen (egentligen bryr vi oss inte, har bara tröttnat på att skriva ner recept på papper).

Vad gör ni av all basilika?

Publicerad 2013-05-22 13:14:00 i Allmänt,

Ja det kan man ju undra, några plantor gavs bort, många blad används dagligen i matlagning men med tanke på hur snabbt basilikan växer och hur många plator vi har så går det inte riktigt att äta upp i takt med att de växer. Tror det var Gustavs mammas man som gav honom tipset att frysa in basilikan i plastpåsar som är återförslutningsbara så det är precis vad vi gör!
Vi knipsar av bladen och fyller på påsen allt eftersom, vad som måste tilläggas är att det är viktigt att det är luft i påsen för annars krossar man bladen när de frusit, vi har alltså en liten basilikaballong i frysen. Detta går mycket snabbare än att torka bladen och det mycket häftigare att ta fram ett par blad ur frysen och se hur snabbt de tinar och sen slänga ner i maten, krydda maten med torkade kryddor gör man så ofta annars ändå.
Avslutar med en vacker bild (som även agerar header på bloggen) på 80% av allt vi odlar. här ser ni:
- basilika
- chili
- rädisor
- vitlök (de verkar ha dött lite)
- smultron
- rosmarin
- koriander
- oregano
- citronmeliss
- persilja
- pepparmynta
 
har säkert missat några

Broccolipaj

Publicerad 2013-05-18 17:05:08 i Allmänt,

Att förvara portionsförpackad pizza eller paj i frysen är guld värt när man inte har några rester att lägga i matlådan. Idag testade jag den trevliga kombinationen broccoli med bacon, det kan ju inte bli annat än gott.
 
Pajskalet
2 ägg
2 dl pofiber
150g smör
1 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
1 dl vispgrädde
 
Blanda allt, pressa ut i en stor pajform och nagga med en gaffel, förgräddas 10 minuter i ugn på 200°. Samma pajdeg som jag använde till spenatpajen och räkpajen.
 
Fyllning
8 skivor bacon/ 1 pkt på 140g blir nog bra
1 skål med fryst broccoli, hann inte väga!
1/2 gullök
 
Äggstammning
3 ägg
3,5 dl mjölk
salt och peppar
Riven ost, använde gouda.
 
Klipp baconskivorna i små bitar och stek dem lite. Hacka löken och stek den i baconfettet som bildats i pannan. Häll lite vatten i broccoliskålen och ställ in den i micron ca 4 minuter med microlock. Placera fyllningen i skalet, jag körde lök - broccoli - bacon. Gör äggstammningen: vispa ägg med mjölk, salta och peppra och häll på pajen, det gr inget om lite av fyllningen sticker upp, jag plattade ner lite med händerna. Strö på osten, massor med ost ska det vara!
In i ugnen i 30 minuter.
 
 

Ostpanerad omelett

Publicerad 2013-05-17 10:40:08 i Allmänt, lchf/glutenfritt, vegetariskt,

Ännu ett recept inspirerat (typ kapat rakt av) jillsmat.se
Du behöver
ca 5 skivor ost (jag använde gouda)
2 ägg
1 msk grädde (jag måttade med locket, så ett lock grädde)
salt och nymalen svartpeppar
 
Fyllning
ca 50g cream cheese
2-3 basilikablad
en näve handskalade räkor
 
Gör såhär
Hetta upp en stekpanna med smör, placera ut ostbitarna så de täcker bottnen och stek på medelvärme. Vispa ägg med grädde, salt och peppar. När ostbitarna "fårr bubblor/små hål" häller du på äggsmeten och sänker värmen lite. Stek några minuter medan du gör fyllningen:
 
Blanda cream cheese med basilika, riv bladen i mindre bitar först. Kleta ut på omeletten och stek lite mer innan du lägger på nästan alla räkor. Omeletten ska vara i princip genomstekt när räkorna åker på då räkorna har en tendens att bli sega vid tillagning. Vik omeletten på mitten och låt ligga kvar i pannan typ en minut.
Peppra omeletten och lägg på resterande räkor.
 
Omeletten är så himla god och mättar bra så tillbehör blir nästan lite överflödigt, jag hade vitlökssås och chilimajonnäs till bara för att de stod i kylen och grät.

Tacosalsa

Publicerad 2013-05-16 20:48:49 i Allmänt,

Har du tid och ork att göra egen salsa till tacomyset? Här kommer ett recept inspirerat av salsan på jillsmat.se

Du behöver
3 tomater (helst ekologiska, de är godare)
1 knippe koriander
1/2 liten rödlök eller 1/3 av en normalstor
1 msk tomatpuré
ca 1/2 dl chilisås
salt och peppar

Gör såhär
Hacka lök och tomat i lagom stora bitar för er matberedare. Blanda i alla ingredienser, mixa till önskad konsistens och smaka av med salt och peppar

Vitlöksdressing

Publicerad 2013-05-15 14:48:16 i Allmänt, lchf/glutenfritt, såser, vegetariskt,

Eller heter det vitlökssås? Skit samma, gott är det i alla fall!
Du behöver
200g créme fraîce
50g majonnäs
2-3 vitlöksklyftor
salt, peppar och vitlökspulver
 
Gör såhär
Pressa vitlöken och blanda med créme fraîce och majonnäs. Smaka av med salt, peppar och strö på en gnutta vitlökspulver (kan uteslutas, ville bara använda vår nya krydda)
 
Orkar man inte väga så ta
2 dl créme fraîche
1/2 dl majonnäs
Måtten är inte så noga, våga smaka på det du lagar!
 

Coleslaw

Publicerad 2013-05-14 18:00:00 i Allmänt, tillbehör, vegetariskt,

Du behöver
ca 1 L vitkål
1 morot
2 dl créme fraîche
1/2 dl majonnäs
1 msk dijonsenap
salt, peppar
 
Hyvla vitkålen med en osthyvel och riv moroten på den "stora sidan" av rivjärnet. Mosa runt det med händerna så det blir lite mjukare. Blanda i créme fraîche, majonnäs, dijonsenap och smaka av med salt och peppar. Lättast är att blanda runt krama med händerna så allt blandas ordentligt och blir riktigt mjukt.
Coleslawen är godast dagen efter anser många så att tillaga den dagen innan är att föredra. Om man känner för att vara lite wild n' crazy kan man strimla ner lite purjolök eller zucchini i coleslawen, blir riktigt gott!

Gottis i ugn: köttfri måndag

Publicerad 2013-05-13 20:21:00 i lchf/glutenfritt, middag, vegetariskt,

Vi tänkte börja med köttfri måndag, först ut blev detta:
Du behöver
1 zucchini
1 butternutpumpa
1 gullök
1/2 rödlök
0,75 dl rapsolja
Fetaost, valfri mängd
Salt, peppar och örtsalt
 
Ugn: 230°.
Skölj pumpan och zucchinin, skär allt som på bilderna ovan, lägg ett bakplåtspapper i en plåt med höga kanter och häll på nästan all olja. Släng i grönsakerna i pannan, krydda och häll på resten av oljan och gotta sedan runt med händerna så allt blir flottigt. Smula över fetaosten och ställ in i ugnen tills allt är klart.

Majonnäs och en het aioli

Publicerad 2013-05-13 20:12:00 i Allmänt, såser, vegetariskt,

Du behöver
1 äggula
1,75 dl rapsolja/matolja
1/2 tsk dijonsenap
1/2 msk vitvinsvinäger
salt och peppar

Blanda äggula, vinäger och senap, häll i oljan droppvis och vispa ordentligt till en krämig konsistens. Vi använder ballongvisp, har hört att elvisp med endast en visp i fungerar utmärkt det med. Smaka av med salt och peppar.
 
 
Chili-aioli
Du behöver
2 stora skedar majonnäs
3-4 vitlöksklyftor, pressade
några droppar raps/matolja
några droppar vitvinsvinäger
1 cm klippt röd chili
 
Blanda allt och låt stå i kylen ett dygn. Om det blir för starkt - ha i mer majonnäs!

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela