beztamatbloggen.blogg.se

Äntligen har vi (Gustav och Mikkis) skapat en blogg där vi kan publicera recept på all trevlig och otrevlig mat vi lagar, efterfrågan på recept till Mikkis jävla instagrambilder har fått effekt. Hoppas ni gillar bloggen (egentligen bryr vi oss inte, har bara tröttnat på att skriva ner recept på papper).

kyckling i currysås

Publicerad 2013-04-29 20:58:00 i Allmänt,

Förlåt för tråkigt inlägg utan bild, vi var så hungriga att inga foton hann tas.
 
Du behöver
4 kycklingfiléer
1 gullök
1/2 röd lök
1 röd paprika
2 vitlöksklyftor
4-5 dl créme fraîce, fullfet
1/2 lime, saften
soja, en skvätt
curry, rökt paprikapulver, gurkmej
salt och peppar
olivolja att steka i
 

Gör såhär
Hacka all lök och strimla paprikan. Skär kycklingen i mindre bitar. Hetta upp oljan i en stor stekpanna smäll i massa curry, lite gurkmeja och lite paprikapulver. På med löken och stek den mjuk på låg värme, släng i paprikan och stek lite till, häll över på ett fat och stek kycklingen i olja och curry. När kycklingen är genomstekt slänger du i löken i pannan igen och smäller på med créme fraîche, soja och lime, salta och peppra och låt koka upp.
ÄT

Banan- och chokladkaka

Publicerad 2013-04-28 10:11:56 i Allmänt, dessert, sockerfritt,

Baka med banan är alltid kul, denna kaka bjuder på en dominerande banansmak med konsistens av en kladdkaka. Receptet jag utgick ifrån fann jag på bloggen bakasockerfritt. Fuskis som jag är använde jag vanlig 70% mörk choklad som innehåller socker, så helt sockerfri är den icke!
 
Du behöver
2 mogna bananer, helst övermogna
2 ägg
80g smör
80g choklad 70%, sockerfri(+20g att krossa ner innan kakan åker in i ugn)
2,5 dl grovmalet mandelmjöl
2 msk stevia
6 tsk kakao
2 krm vaniljpulver
smör att smörja formen med
 
Gör såhär
Sätt ugnen på 175°.
Bryt chokladen i mindre bitar och smält den tillsammans med smöret i en kastrull.
Mosa bananen i en bunke med en gaffel, eller att skiva ner den går lika bra men då måste du äga en mixerstav. Blanda ner alla torra ingredienser med bananen och knäck ner ägget i chokladsmeten. Vänd ner chokladsmeten med en slickepott i bananröran och blanda runt lite. Tag fram mixerstaven och mixa försiktigt till en slät smet.
Smörj en pajform, normal storlek, och häll på smeten. Krossa resterande choklad och tryck ner i kakan. In i ugnen i 12 minuter, låt stå på eftervärme i 3 minuter.
 
Serveras med grädde eller vanilj/gräddglass
Att "bröa" formen med kokosflingor tror jag kan bli himla gott, det ska jag testa nästa gång!
 

Ugnspannkaka LCHF

Publicerad 2013-04-24 19:30:22 i Allmänt, lchf/glutenfritt,

Gustav har haft cravings efter ugnspannkaka/fläskpannkaka men vi har inte riktigt haft allt hemma eller haft tid att laga det.
 
Du behöver
3 stora ekologiska ägg
350g keso
1 msk fiberhusk
0,75 dl vispgrädde (40%)
4 skivor stekfläsk
ca 150g riven ost, en mild ost utan mycket smak
 
Gör såhär
Sätt ugnen på 225°.
Klipp stekfläsket i mindre bitar och stek det knaprigt. Riv osten. Blanda keso, ägg, grädde och fiberhusk i en bunke och mixa till en slät smet med mixerstav.
Tag fram en ugnsfast form, lägg bacon i bottnen, strö på den rivna osten och bred sist på smeten. Låt gräddas mitt i ugnen ca 20 minuter, tills pannkakan fått en gyllene nyans. Lät pannkakan stå kvar i 10 minuter på eftervärme då den endast fått färg i kanterna men var "klar".
 
Tillbehör
Keso med kanel
lingonsylt
kokta vinbär/frysta bär med en skvätt vatten och en nypa steviasötning
 

Aubergine- och champinjonröra

Publicerad 2013-04-24 13:39:25 i lchf/glutenfritt, vegetariskt,

Du behöver
1 stor aubergine
4 små vitlöksklyftor
6 champinjoner
3 msk olivolja
1 msk sambal oelek
2,5 dl turkisk yoghurt
salt & peppar
 
Hetta upp en stekpanna, pressa vitlöken och stek i 2 msk olivolja. Tärna auberginen fint och släng i den i pannan, stek den mjuk. Klicka i yoghurt och sambal, salta peppra och stek allt mjukt. Skiva champinjonen tunt och släng i dem, låt puttra ett tag på medelvärme, allt ska koka ihop till en röra.

tomatsås

Publicerad 2013-04-23 21:21:00 i Allmänt, middag, såser, vegetariskt,

Enkellt och gott, skulle kunna dricka den ren både kall som varm.
Du behöver
500g krossade tomater (+ halva paketet med vatten så man får med allt)
1/2 aubergine
4-5 vitlöksklyftor, små
1/2 gul lök
3-4 blad basilika, finhackade eller rivna i bra storlek
1 knivsudd sambal oelek
salt, peppar och oregano
olja till stekning
 
Gör såhär
Är du rädd för vitlök går den bra att pressa ner två klyftor och slänga i mer sen när du hällt ner de krossade tomaterna, vitkigt att smaka av.
Finhacka löken, pressa vitlöken och stek i olja tillsammans med sambal oelek i en kastrull på medelvärme. Skiva aubergingen i tunna skivor (0,5 cm typ) sen tre gånger på längen och två gånger på bredden så du får små kuber typ. När löken är mjuk blandar du ner aubergine, basilika samt lite mer olja och steker ett par minuter till. Häll på tomatsås, vatten och kryddor som får koka upp under lock, när de bubblar sänker du värmen rejält och låter puttra allt mellan 5-45 minuter. Typ så lång tid den tar för dig att rulla och steka upp köttbullar.
Glöm inte att mixa tomatsåsen med mixerstav, blir lite jobbigt med bitar av aubergine och krossade tomater, enligt mig i alla fall.

en grön maträtt

Publicerad 2013-04-17 10:02:17 i Allmänt,

Du behöver
sugar snaps (vägde inte, men typ 150-200g fryst, välj mängd själv)
haricots verts (vägde inte, men typ 200-300g fryst, välj mängd själv)
1/3 grillad kyckling (rester från gårdagens ölkyckling, får muta Gustav att skriva ut receptet)
1 burk kokosmjölk (400g) + 1/3 vatten hällt i burken så allt gott kommer med
1/2 gullök
1/2 zucchini
1 tsk grön currypasta (1/2+1/2, olika tillfällen så läs noga)
en nypa salt
1 tsk kokosflingor
sjögräsnudlar, drygt en påse
smör till stekning
 
Såhär gör du
Finhacka lök och stek den mjuk i smör på medelvärme, tillsätt 1/2 tsk grön currypasta och lite mer smör, rör runt, smäll i haricots verts och stek dem mjuka. Skiva zucchinin i 0,5 cm tjocka skivor som du sedan delar på mitten och sen mitten igen, släng den i stekpannan och stek på medelvärme. Under tiden du steker grönsakerna kan du ta fram en liten kastrull som rymmer kokosmjölken + sugar snapsen, låt koka upp och tillsätt 1/2 tsk grön currypasta, låt koka lite till. Skär kycklingen i små bitar medan kokosmjölken kokar upp och smäll ner i pannan med grönsaker, släng på en nypa salt och strö över kokosflingor.
När allt stekts klart och kokats klart så smäller du i kokosmjölksblandningen i stekpannan och låter småputtra lite. Häll sjögräsnudlarna i ett durkslag, skölj i ljummet vatten och klipp nudlarna så de blir kortare. Lägg dem i pannan, blanda ordentligt och låt puttra 2-3 minuter.
 
Ät och njut!

Socker- och glutenfri morotskaka

Publicerad 2013-04-12 12:27:00 i Allmänt, lchf/glutenfritt,

Provlagade ett recept på morotskaka som visade sig vara supergott, ända minus var frostingen som sket sig totalt, vi serverade med vispgrädde blandat med kvarg och vaniljpulver, inte speciellt gott faktiskt, lovar att exprimentera fram en grym cream cheese frosting inom en snar framtid.
 
Du behöver
55g smält smör
1 tsk vaniljpulver
2 små morötter, rivna i minsta storleken på rivhjärnet
3 ägg
2,5-3 msk stevia/sukrin/sockerersättning
en nypa salt
2 tsk kanel, gärna lite rågade
2,75 dl mandelmjöl, grovmalet, helst egenmalt
1 dl turkisk yoghurt
1,5 msk bakpulver
knappt 1 tsk fiberhusk
 
Sätt ugnen på 175° och smöra en ugnsfast form.
Blanda vaniljpulver med det smälta smöret.
Blanda mandeljmöl med kanel och bakpulver i en separat skål.
Vispa ägg, sockerersättning och salt fluffigt med antingen elvisp eller i en kitchenAid, sistnämnda är att föredra!
Klicka i turkiska yoghurten och mjölblandningen, vispa runt lite.
Skala och riv morötterna och lägg sedan ner dem i smeten och blanda ordentligt.
Häll smeten i formen och grädda i ugnen i cirka 25 minuter.
 
Doftar ljuvligt och smakar underbart, låt kakan svalna innan ni brer på frosting, eller vispa grädde fluffigt och blanda ner vaniljpulver och servera vid sidan av. Att blanda ner grovrivna morötter i frostingen/grädden är nog gott.
 
I originalreceptet blandades cream cheese, smör, creme fraiche och sockerersättning till frosting, smakade rent ut sagt skit, testa inte ens. Originalrecept från lchfrecept.com
 

frukosttips

Publicerad 2013-04-11 09:44:17 i Allmänt, lchf/glutenfritt,

Tänkte dela med mig av en av mina bästa frukostar, mättande, nyttigt och går relativt fort att tillaga.
 
2 ägg
1 skvätt mjölk
0,5-1 tsk sambal oelek
salt, peppar
 
Blanda i en kopp.
 
2-3 skivor ost
ev. smör
 
1-1,5 skiva bacon
eller
1 skiva stekfläsk
 
Börja med att klippa fläsket i tre bitar, hetta upp en stekpanna, lägg i fläsket och stek på hög värme på båda sidor, det ska inte bli knaperstekt utan bara få färg. Lägg fläsket på papper och låt flottet rinna av. Har ni tillräkligt mycket fett i pannan är det bara att hälla på omelettsmeten annars tillsätter ni en klick smör. Stek omeletten på svag/medel värme. När omeletten börjar bli "fast" lägger du på ost och fläsk på ena halvan, vänd över den tomma halvan över fyllningen och stek till osten smält och du är nöjd.
 
Ät!
Ibland blir den inte snyggare, gott med en klick sambal till om man gillar stark mat

kyckling panerad i fläsksvålar

Publicerad 2013-04-08 20:48:11 i Allmänt, fågel, lchf/glutenfritt, middag, såser,

För sex portioner behöver du
3 stora kycklingfiléer
fläsksvålar (använde märket lyka)
2 ägg
peppar
 
Tina kycklingen om den är fryst och skär den på mitten så det blir sex klumpar. Sätt ugnen på 200° och klä en plåt med bakplåtspapper. Häll ner ca 1/3 av påsen fläsksvålar i en matberedare (vi har nån liten grej som man fick med vårat mixerset där de är två knivblad som går runt, antar att det är samma sak) mixa till en konsistens som påminner om ströbröd, går väldigt fort. knäck två ägg i en skål eller på en tallrik och vispa ihop dem. Doppa kycklingen i fläsksvålen sen i ägg och sedan i fläsksvålen igen, lägg på plåten. Smäll på lite nymalen peppar (valfritt) och in i ugnen 30 minuter MEN sätt klockan på 15 minuter, vänd sedan på kycklingen och låt sedan stå inne ytterligare 15 minuter.
 
Kvällens tema var grekiskt med en twist så tillbehören blev oliver och tzatziki, sallad och avokado.
Tzatziki gör du såhär: riv gurka, strö på massa salt och låt stå några minuter, pressa ner två/tre klyftor vitlök i en skål med 2-3 dl turkisk yoghurt. Pressa ur saften ur gurkan och lägg den i yoghurten, på med nymlen peppar och rör om, in i kylen, är nästan godare dagen efter då vitlöken dragit och gett massa smak.
 
Supergod middag och helt fri från gluten och tillsatt socker. LCHF gör det igen, godare än "vanligt" panerad kyckling.
 
Vill tillägga att fläsksvålar luktar för jävligt, typ som en katts andedräkt så ett hett tips är att inte lukta i påsen och ha en sjal över näsan när ni kör dem i matberedaren.

Supersnabb avokadosoppa

Publicerad 2013-04-02 19:35:44 i Allmänt,

Du behöver
3 väl mogna avokados
1/2 gurka
1 liten gullök
2 vitlöksklyftor
1 dl turkisk yoghurt (inte så noga)
1 L vatten
2 tärningar grönsaksbuljong
smör att steka i
salt, peppar (örtsalt om man vill ha mer smak på soppan, den är ganska mild)
 
Koka upp vatten i vattenkokare, strimla löken och skiva vitlöken. Stek löken i smör i en kastrull. Häll på vattnet och lägg i buljongen. Låt koka några minuter medan du skär gurkan i tunna "små trekanter" eller tunna halvmånar. Skiva avokadosarna, tag kastrullen av plattan och tillsätt avokado och gurka. Mixa soppan slät med en stavmixer, salta, peppra och tillsätt turkisk yoghurt.
 
Servera med räkor och örtsalt.
 

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela