Pajskal
2 dl pofiber
1 dl vispgrädde
1 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
150g smör
2 ägg
Sätt ugnen på 200°.
Blanda alla ingredienserna och tryck ut i en ugnssäker pajform (en med löstagbar kant fungerar). Blöt händerna när du pressar ut degen, det blir mycket enklare då. Nagga med en gaffel och in med pajskalet i ugnen i 10 minuter.
Fyllning
150-200g räkor, vi tinade och skalade för hand
1 vitlöksklyfta
1-2 msk caviar (röd finkorning rom)
2 ägg
3 msk riven ost
1,5 dl mjölk
0,5 dl vispgrädde
dill
salt och peppar
Blanda allt förutom räkorna, släng på räkorna på det förgräddade pajskalet och häll sedan "smeten" över, om det inte täcker räkorna ordentligt så blanda 1 ägg med en skvätt mjölk, lite dill och ev. lite riven ost, häll på och ställ in i ugnen (200°) i 25 minuter, till pajen blivit "fast". Vi lät den även ligga kvar ca 10 minuter på eftervärme och pajen blev supergod!
Gör lite smygreklam för årets godaste sill också, hehe
blomkålsjansson
Måste erkänna att denna variant slår originalet!
Du behöver
1/2 blomkålshuvud, välj ett stort
1/2 gullök
1 burk ansjovis + spad
2 dl creme fraiche
1 dl grädde
100g cream cheese
salt och peppar
smör till formen
2-3 msk mandelmjöl
Sätt ugnen på 225° och smörj en ungssäker form med smör.
Skiva blomkålen i halvcentimeters skivor och skiva löken.
Vispa samman creme fraiche, grädde och cream cheese, spill på lite spad, salta och peppra och vispa bort alla klumpar.
Fördela såhär:
Blomkål > lök > ansjovis (alla utom 5-7 st) > blomkå > ansjovis (5-7 resterande) > cremefraiche/grädd/ost röran
Toppa med grovmalet mandelmjöl, går att utesluta om du är allergisk eller ogillar mandelmjöl!
Stoppa in i ugnen i 30-40 minuter, stäng av ugnen och låt stå på eftervärme i ca 20 minuter.
Ät och njut, verkligen en toppenrätt!
Receptet jag utgick från: http://www.lchfgourmet.se/lchf-julmat/lchf-janssons-frestelse-/
Currypizza
Ännu ett recept inspirerat av bloggen 56kilo!
Pizzabottnen
4 dl mjölk
4 ägg
100g riven ost (jag blandade parmesan och vanlig frukostost)
3 msk fiberhusk
3 msk bakpulver
3 dl pofiber
4 krm salt
rapsolja till pensling
Gör såhär
Sätt ugnen på 200°.
Värm mjölken ljummen i micro eller på spis. Riv osten, blanda ner i mjölken tillsammans med äggen. Blanda de torra ingredienserna för sig i en bunke och häll i mjölkblandningen. Rör ihop och låt svälla minst tio minuter. Klä en plåt med bakplåtspapper och bred ut degen antingen med fuktiga händer eller genom att lägga plasfolie på degen och kavla, vi äger ingen kaven därför plattade jag ut degen med fuktiga händer och det fungerade mycket bra. Häll olja i en handen, gnid händerna mot varandra så olja fördelas, kleta sedan ut detta på pizzan med händerna. Detta går givetvis att göra med pensel om man föredrar det, men i och med att jag tidigare plattat ut degen med händerna var valet givet att fortsätta använda händerna för att forma ut degen. Stoppa in plåten mitt i ugnen och låt grädda 10 minuter.
Fyllning
3 kycklingfileer, tärnade
2 bananer
1 mozzarella (125g)
1 pkt krossade tomater
1-2 nävar cashewnötter (naturella)
salt, peppar och oregano
curry
riven ost
olja att steka i
Gör såhär
Tärna kycklingen och stek den i olja och curry i några minuter och ställ sedan undan pannan för att svalna. Skiva banan och mozzarella, riv osten om du behöver.
Gör tomatsås: koka upp tomatsåsen och smaka av med oregano, salt och peppar.
Häll på tomatsåsen på pizzabottnen när förgräddningen är klar. Lägg sedan på mozzarellan, jag rev den med händerna så det blev små strimlor, och nästan all riven ost. Fortsätt sedan med att krydda med lite extra curry innan du lägger på banan, nötter, kyckling och avsluta med resterande ost. In med pizzan i ugnen igen och låt grädda 15-20 minuter på 200°.
Ät och njut, tillbehören kan givetvis varieras beroende på vad man gillar!
Linsbiffar
Linsbiffar 8 st
2 dl röda linser
4 msk grädde
ca 7 msk mjöl
ca 2 tsk curry
(vi adderade garam masala och grillad paprika krydda)
salt, peppar
3 dl riven rödbeta
1 finhackad rödlök
olivolja till stekning
Gör såhär
Skölj linserna och koka på låg värme i ca 10 minuter. 2 dl linser behöver 4 dl vatten. Hacka löken, skala och riv rödbetorna. Lägg linser, lök och rödbetor i en bunke, blanda i resterande ingredienser (mer mjöl kommer förmodligen behövas) att krydda ordentligt är ganska smart också. När du kan forma ingredienserna till biffar lägger du dem i den varma stekpannan med olja i. Stek 3-5 minuter på varje sida, biffarna ska vara genomstekta.
Lakritspannacotta
Till sex personer
3 gelatinblad
6 dl vispgrädde
1,5 vaniljstång
1 msk lakritspulver
Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Gröp ur innanmätet på vaniljstången och blanda i grädden. Tillsätt lakritspulvret och stoppa i vaniljstången i grädden. Låt sjuda på svag värme i drygt 5 minuter, rör hela tiden om. Plocka ur vaniljstången och tag kastrullen av plattan, sila pannacottan om det behövs. Lakritspulvret bör ha blandats ut rätt bra i grädden men om det skulle vara klumpar kvar går det bra att mixa bort dem med en stavmixer. När du fått en jämn konsistens rör du ner gelatinbladet med en sked. Låt smeten svalna något, spola glasen med varmt vatten innan du häller på pannacottan. Täck glasen med plastfolie och ställ in i kylen i minst fyra timmar.
Är lite ledsen över att vi inte hade svart karamellfärg hemma, tror de hade gett en fräck effekt på pannacottan.
Receptet kommer ursprungligen från bloggen 56kilo.
En trevlig söndagsmiddag
Vi bjöd över lite gäster här igår och bestämde oss för att vara lite tokiga, hur ofta blir man bjuden på hel kyckling i ugn liksom? Tror det är ganska ovanligt, åtminstone inom våra familjer. Receptet vi utgick från tillagades under fredagens nyhetsmorgon, men såklart gjorde vi om receptet utefter vad vi gillar.
Du behöver (för 6-8 personer)
2 hela, färska, kycklingar
3 citroner
3 normalastora lökar
2 zucchinis(?)
2 vitlöksklyftor
salt, peppar och olja
vitlök- och chilismör
100g smör, rumsvarmt
6 vitlöksklyftor
1 chili, ta bort nästan alla "kärnor"
salt och peppar
Tillbehör
1 stor sötpotatis
olja eller smör, salt och peppar
Börja med att göra smöret:
Pressa vitlöksklyftorna och finhacka chilin, blanda ihop med smöret, att använda gaffel är smart. Salta och peppra och låt stå i kylskåpet ett par timmar.
Drygt två timmar innan middagen ska serveras:
Sätt ugnen på 230°. Skala potatisen och skär i stavar, häll olja eller smör i en ugnssäker form. Släng i potatisarna, salta och peppra och blanda runt i fettet. Stoppa in i ugnen drygt 30 minuter, till potatisen blivit mjuk och mumsig. Potatisen tas ut innan du stoppar in kycklingen, lägg på folie så håller de värmen.
Kyckling
När sötpotatisen gått halva tiden tar du ur kycklingarna ur kylen samt smöret och ställer i rumstemperatur ca 10 minuter. Tag fram en stor plåt och lägg i ett bakplåtspapper, häll på olja. Skölj zucchinisarna och skär dem i stavar, klyfta lökarna och citronerna. Skär två snitt längs låren på kycklingarna och smör dem sedan med smör runtom samt under skinnet. Lägg en vitlöksklyfta i vardera kyckling, fyll på med citron och lök. Lägg zucchini, resterande citron- och lökklyftor på plåten och ställ sedan kycklingarna på grönsakerna. Stoppa in plåten i mitten av ugnen i 50 minuter.
Låt stå i 15 minuter innan servering.
Vi serverade med wasabidressing, curry och äppelmajonnäs samt beasås. Blev uppskattat och gott!
spenatpaj
Ibland tar maten slut, ibland orkar man inte laga mat och därför ser vi alltid till att ha paj och/eller pizza (som vi gjort själva såklart!) i frysen. I och med flytten till nya lägenheten och en jävla massa jobb och fix har vi inte haft tid att fylla på frysen med färdigrätter. Dagen till ära blev det en spenatpaj med mozzarellatäcke.
Pajskal
1 dl pofiber
1/2 dl vispgrädde
1/2 msk fiberhusk
1/2 tsk bakpulver
75g smör
1 ägg
Sätt ugnen på 200°.
Blanda alla ingredienser till en fast deg, pressa ut den i pajformen, att ha blöda händer är ett hett tips. Detta är himla jobbigt och frustrerande då degen i princip vägrar fylla ut formen men tillslut gick det bra. En fördel är väl att använda en pajform i mindre storlek än "standard". Picka skalet med en gaffel (gammal vana) och förgrädda i ugn 10 minuter.
Spenatfyllningen
450-500g hackad, fryst spenat
1/2 burk creme fraiche
8 skivor skinka
salt och peppar
riven parmesanost
250g mozzarella
Tina spenaten några minuter i varmt vatten. Stek den i en torr stekpanna på hög värme tills nästan allt vatten försvunnit, salta, peppra och släng i skinkan som du tärnat. Sänk temperaturen och stek lite till innan du tillsätter creme fraiche. Riv i parmesan, när du tycker fyllningen fått en bra konsistens fyller du pajskalet och lägger på skivad mozzarella.
Stoppa in pajen i ugnen i 20 minuter. Längre kan eventuellt behövas.
Pajen blev rätt liten och platt, att göra dubbelt recept (både pajskal och fyllning) i en form med avtagbar kant kan rekommenderas. Det ska i alla fall vi göra nästa gång!
Obs: mozzarellan behöver inte dubblas, den täcker pajen gott och väl ändå!
två olika såser
Wasabidressing
2 dl turkisk yoghurt
1-2 tsk wasabipasta
salt och peppar
Måtten är inte speciellt noga utan ni tar och gör så mycket sås ni vill ha. Blanda allt och smaka av.
Världens enklaste dressing, passar till det mesta
Majonnäs med smak av äpple och curry
1 äggula
1 msk dijonsenap
0,5 msk vitvinsvinäger (något mindre)
1,75 dl valfri olja, helst matolja
1 nypa salt
ca 1/2 äpple (granny smith)
ca 1,5 tsk curry
Blanda äggulan med senap och vinäger, tillsätt oljan droppvis under vispning. Att vara två personer är alltså att föredra. Häll i salt och curry, skiva nästan allt äpple tunt och skär sedan i små bitar, riv resten av äpplet på "den lilla sidan" av rivhjärnet. Vispa ihop såsen ordentligt och smaka av, om du tycker att nåt saknas är det bara att vispa ner det.
Gustav valde att ha i 1 dl olivolja, är inget att rekommendera enligt Micaela.
kesobröd
Vem gillar inte bröd? Att vara glutenintolerant eller utesluta gluten är inte alltid så kul då glutenfria bröd oftast inte är nåt att hänga i granen. Istället för att köpa bröd är det mycket bättre (billigare) att baka eget bröd. På bloggen 56kilo finns det många trevliga recept på lite allt möjligt, denna gång fastnade jag för kesobrödet och det blev riktigt gott måste jag säga! Här får ni receptet så som vi lagade de, hennes är lite annorlunda:
3 ägg
125g keso
5 msk kokosmjöl/kokosnötsmjöl
1 msk fiberhusk
3 tsk bakpulver
1 nypa salt
1/2 dl solroskärnor
1/2 dl pumpakärnor
Sätt ugnen på 200°.
Knäck äggen i en bunke och tillsätt keson. Mixa till en slät smet med en stavmixer. Hacka dina föröer och blanda de torra ingredienserna i en annan bunke. Blanda allt och bred ut med en blöt hand på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter, vårt bröd hade inte riktigt fått färg så vi stängde av ugnen och lät plåten stå ytterligare 10 minuter i eftervärmen.
Kantarellbiffar
När vanliga köttfärsbiffar börjar bli långtråkiga och kryddskåpet inte räcker till kan man istället slänga lite svamp i maten. Vi har en hel del förvällda kantareller i frysen samt köttfärs som aldrig tar slut hur mycket tacos vi än äter så varför inte slå ihop dessa två trevligheter och göra nåt som är gott och blir godare med en hel del hyvlad ost på?
Du behöver:
500g köttfärs
ca 100g kantareller (avrunna)
1 ägg
salt, peppar
paprikakrydda och chilikrydda
smör till stekning
Gör såhär:
Tina köttfärsen om den är fryst. Stek svampen i smör i några minuter, salta, peppra och låt den kallna något. Blanda köttfärsen med ägg och kryddor i en bunke, häll i svampen och blanda lite mer. Forma fyra biffar och stek dem på medelvärme i smör. De smakar som bäst med smält ost på och ett stekt ägg till. Eller hamburgebröd för er som gillar kolhydrater och inte har problem med gluten!
Kanske inte världens charmigaste bild men det är åtminstone en bild! Om ni undrar vad det vita på salladen är så kan jag meddela att det är kvarg.
Lax med osttäcke och krämigt broccolimos
Här är ett recept som är jävligt eneklt att göra och behöver knappt något engagemang
Detta behöver du för laxen:
Lax 500g
Creamcheese 200g (ett paket)
Riven ost med smak 150g
ev. lite riven parmesanost
flingsalt
peppar
Gör så här:
Ta ost med creamcheesen och blanda. Om ni inte har ost med smak fungerar det bra att riva ner lite parmesan i ostsmeten.
Lägg ut fisken i en smörad form och salta och peppra.
Klicka ut ostblandningen på fisken.
In i ugnen; 200 grader och i 20-25 minuter.
När laxen ligger i ugnen kan du börja med broccolimoset.
Du behöver:
800 gr broccoli
1 dl grädde
100g smör
salt och peppar
Gör så här:
koka broccolin.
häll av vattnet.
på med mejeriprodukterna.
kör i med mixerstav.
smaka av med salt och peppar.
En riktig tiopoängare!
kesoplättar
Ett riktigt bra substitut till vanliga plättar, receptet kommer från 56kilo bloggen men vi har ökat på lite
För tre eller fyra små portioner
250g keso naturell
1,5 msk fiberhusk
2 ägg
2 nypor salt
Mixa alla ingredienserna med en stavmixer och låt svälla 5-10 minuter. Hetta upp en stekpanna och stek plättarna i smör eller kokosfett. Det tar sin lilla tid att steka plättarna, för att lätt kunna vända dem utan att de bränns så stek på medel/svag värme. Smeten är ganska tjock så ni kommer behöva klicka ut små plättar med en sked och sedan trycka på dem med stekspaden så de blir platta. Att formen blir ful är bara charmigt, smaken väger upp och för de kräsna kan man alltid använda ett plättlägg.
Goda tillbehör är kvarg, bär och grädde.
Mikkis variant på lchf scones
Hittade ett recept på lchf-scones på Linns blogg och bestämde mig för att provbaka!
Grundreceptet är:
4 ägg
1 dl grädde
0,5 dl creme fraice
2,5 dl pofiber
2 tsk bakpulver
2 tsk fiberhusk
1 krm kardemumma
salt
Resultatet blev väldigt kompakt, kardemummasmaken kändes fel och Gustav fick ont i magen.
Min variant är: (skrik till om nåt är "fel inom lchf", jag tar mest bara bort gluten ur kosten)
1 dl grädde
4 ägg
0,5 dl creme fraice (ej lätt)
0,5 dl kvarg (lätt)
2,5 dl pofiber
2 tsk bakpulver
2 tsk fiberhusk
1 msk linfrön
1 msk solroskärnor
1 msk pumpakärnor
0,5 krm salt
Gör såhär
Vispa ihop ägg, grädde, creme fraice och kvarg i en bunke. Blanda resterande ingredienser så som de förekommer i receptet i en annan bunke. Häll i "smeten" i de torra ingredienserna och vispa snabbt ihop, vi använder oss av en elektroniskt ballongvisp och det funkar finemang. Sätt ugnen på 200° och låt degen svälla i minst 15 minuter.
Klä en plåt med bakplåtspapper. Degen kommer att vara väldigt kladdig, om du har problem att forma bullar så kan du smörja händerna med olja har jag läst någon stans men jag är inte rädd för att bli kladdig så jag körde bara på och formade lite halvfina bullar. Forma sex bollar av degen och stoppa in mitt i ugenen i 15 minuter, tills de blivit gyllene.
Ät och njut!
Såhär kan en trevligare frukost se ut, brödet är fortfarande kompakt men det är bättre och mer luftigt och mumsigt och inte speciellt torrt och tråkigt alls faktiskt. Återkommer när Gustav smakat och gett kritik.
Onsdagslyx
Baconinlindad kyckling med mozzarella och krämig savoykål
Vi börjar med kycklingen
4 stora eller 8 små kycklingfiléer
20 cocktailtomater (eller så många du vill)
3 vitlöksklyftor
8 skivor bacon
125g mozzarella (en stor boll alltså)
salt, peppar och smör till formen
Tina kycklingfiléerna eller använd färska och sätt ugnen på 230°. Smörj en ugnsfast form med flytande smör, ta och pressa vitlökarna i formen och picka små hål i tomaterna med en potatissticka eller en gaffel, skaka runt dem i formen. Skär kycklingen så du får åtta bitar om du inte valde åtta små filéer från början och linda in dem i bacon. Salta och peppra och in i övre delen av ugnen ca 7 minuter. Skiva mozzarellan i åtta skivor och börja med savoykålen.
När klockan ringer tar du ut formen ur ugnen och placerar osten på kycklingen, stoppa in i ugnen igen i 10-12 minuter. Allt blir klart ungefär samtidigt vilket är himla trevligt. Servera med sås och sallad om ni känner för det.
Krämig savoykål
ca 0,5 huvud savoykål
2 schalottenlökar
2 dl matlagningsgrädde
salt, peppar och flytande smör till stekning
Hetta upp en rymlig stekpanna, finhacka löken och strimla kålen. Stek löken mjuk i smör och tillsätt sedan kålen som också ska stekas mjuk. Tillsätt grädde och smaka av med salt och peppar.
kokospannkakor
Ibland behöver man lite variation, grundreceptet på pannkakor är faktiskt ganska tråkigt och tillagad så många gånger att man inte riktigt vågar tänka på det. Vi blir nästan dagligen matade med hur bra LCHF är och hur kolhydrater och socker förstör oss så vi gav LCHF-varianten på pannkakor (en av många åtminstone) både en och två chanser. Första gången var vi lata, vi orkade inte mixa kokosflingorna till en mjöligare konstistens utan körde bara på, det blev helt okej men att dränka pannkakor i grädde och sylt (förlåt LCHF) är inte kul. Därför skrev vi om receptet, för att tillaga våra GODA kokospannkakor behöver du:
1,5 dl kokosflingor (+0,5 dl som du ej mixar)
3 ägg
en gnutta salt
ca 1 dl kvarg (vi använde lättkvarg, ICA Basic)
1 dl matlagningsgrädde (vispgrädde används i originalreceptet snott från lchfrecept.com)
1 tsk bakpulver (valfritt, de blir inte speciellt mycket "fluffigare")
Gör såhär
Mixa 1,5 dl kokos tills det blir lite mjöligare konsistens. Knäck äggen i en bunke, tillsätt kokos, salt, grädde och kvarg. Vispa till en jämn smet, häll på mer kokosflingor, de som du inte mixat och vispa lite till. Låt smeten svälla i 10-15 minuter. Precis innan du steker dina pannkakor, eller plättar, tillsätter du bakpulver. Stek pannkakorna i smör och är tillsammans med antingen kvarg och bär eller vispgrädde och bär/sylt, beroende på hur hardcore lchf du är eller bara vad som faller dig i smaken!
Vegetarisk gryta med vitlöksbröd
Du behöver
4 stora potatisar
1 gullök
2 klyftor vitlök
2 dl röda linser
ca 1,2 liter vatten
0,5-0,75 dl grädde
1 litet blomkålshuvud
1 tärning grönsaksbuljong
1 tsk sambal oelek
1 msk curry
lite koriander
salt och peppar
olja till stekning
Gör såhär
Finhacka lök och vitlök, skala potatisen och skär den på mitten sedan skär du vardera halva tre gånger på längden sen tre gånger på bredden. Hetta upp olja och stek löken mjuk tillsammans med curry och koriander i en kastrull. Lägg i potatisen, linserna och smäll på 1 L vatten (eller så mycket att det täcker potatisen). Låt koka upp under lock och smula ner buljongtärningen, rör om och sätt på locket igen, sänk värmen och låt grytan koka under lock på svag värme i 15 minuter.
Skölj blomkålen och plocka av små buketter, skär de stora så de blir lagom små bitar i samma storlek som potatisarna. När 15 minuter gått lägger du i blomkålen i kastrullen, häller eventuellt på mer vatten om du känner att det behövs samt tillsätter grädden, sambal, salt och peppar. Låt grytan koka ytterligare 10 minuter under lock.
Under tiden kan du göra vitlöksbröd:
Tag fram önskat antal skivor rostbröd (eller nåt tråkigt skivat bröd som ligger i frysen/skafferiet) rosta dem en snabbis om de är frysta. Pressa vitlöksklyftor i en skål och häll på olivolja. Vi använde 3 vitlöksklyftor och 0,5 dl olivolja till fyra bröd. Bred på rören på mackorna. Hetta upp en stekpanna och stek bröden snabbt på båda sidor, de ska inte bli allt för brända.
Häll upp grytan i skålar och doppa vitlöksbröden i grytan, ät och var glad över det du åstadkommit.
Har tyvärr ingen bild, maten var för god.
Poäng
Gustav: 8/10
Micaela. 9/10
Update:
Det blev sex portioner detta trevliga recept, alltså: två middagar och en matlåda. Detta innebär också att bilder tagits, bortse från räkorna, vi åt faktiskt utan dem igår.